16/03/2018
Kennis is macht, verbinding is resultaat
“Managers willen een afdeling met minimaal een cijfer ‘8’, met als doel de ‘8’ te behouden. Leiders willen een afdeling met een cijfer ‘4’ want dan kunnen ze ermee aan de slag om van de ‘4’ een ‘5’ te maken, en vervolgens van de ‘5’ een ‘6’, etc.” Ik ben dit antwoord op de vraag ‘wat is een verschil tussen een manager en een leider’ nooit vergeten. Juist vanwege de kern van waarheid.
De praktijk leert het volgende. Stel een gemiddelde afdeling of organisatie in Nederland. Het gaat redelijk tot goed. Iedereen weet dat het beter kan, en wil dat ook. Ook jij als leidinggevende. En omdat je hebt gestudeerd, veel ervaring hebt of meer verdient, weet jij echt heel goed wat er beter kan. En omdat je redelijk overtuigd bent, vertel je dit vaak tegen iedereen. Vooral wanneer het even wat minder gaat, geef je aan wat er beter kan. En het gaat de laatste tijd best wel wat minder, dus je geeft het echt vaak genoeg aan. Je begrijpt dan ook niet waarom er niet naar je geluisterd wordt, en dat is best frustrerend. Je hebt intussen een behoorlijke hekel gekregen aan de situatie.
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik vind mensen met veel kennis die veel praten niet aantrekkelijk. Helemaal als ze dan ook nog gefrustreerd zijn.
Wat zou je anders kunnen doen?
1. Verbind je met datgene dat je wilt veranderen, stoot het niet af
Je hebt een hekel gekregen aan datgene dat je wilt veranderen. In zo’n situatie heb je eigenlijk niets aan al je kennis, het geeft je zelfs onmacht. Omdat jij vanuit een ‘ik-ben-oké’ houding naar een situatie kijkt die in jouw ogen onderhand een dikke onvoldoende is geworden, is er een grote afstand ontstaan.
Je zal de afstand met de situatie die wilt veranderen dienen te verkleinen door open te staan, te kijken, te luisteren, te bevragen, te ontdekken, en in actie te komen. Op zich allemaal zaken die eenvoudig zijn. Maar die wel het verschil maken.
2. Verbind je met degene die je nodig hebt, stoot ze niet af
Je hebt een hekel gekregen aan de mensen waarvan je verwacht dat zij de situatie voor jou zouden veranderen. Omdat jij nog steeds duidelijk weet hoe het anders moet, vind je jezelf oké en anderen minder. Maar ja, die mensen acteren net als jij, dus de afstand tussen jou en hen wordt alleen maar groter.
Je zal de afstand met de mensen die je nodig hebt dienen te verkleinen door samen open te staan, samen te kijken, samen te luisteren, samen te vragen, samen te ontdekken, en samen in actie te komen. Op zich allemaal zaken die eenvoudig zijn. Maar die wel het verschil maken.
3. Verbind je met jezelf, stoot jezelf niet af
Om ervoor te zorgen dat je geen hekel aan jezelf krijgt, blijf je volhouden. Je blijft volhouden dat je gelijk hebt, en ontkennen dat het aan jou ligt. Zonder dat je het weet wordt je steeds meer een karikatuur van jezelf, en wordt de afstand met jezelf langzaam groter. Maar jij blijft volhouden want jij bent sterk. En vooral trots. Maar waarop?
Je zal de afstand met jezelf dienen te verkleinen door voor jezelf open te staan, naar jezelf te kijken, naar jezelf te luisteren, jezelf te bevragen, jezelf te ontdekken, en met jezelf in actie te komen. Op zich allemaal zaken die niet eenvoudig zijn. Maar die wel het verschil maken.
Afstand of verbinding?
Afstoten of aantrekken?
Je ego of jezelf zijn?
Herkenbaar? Wil je meer weten? Kijk dan bij 'Wat doe ik', of bel mij 06 46902448.